In deze blog geven we je 14 tips voor het schrijven van sterke webteksten. Goede webteksten schrijven is namelijk best een kunst op zich. Ben je de teksten lekker aan het wegtikken, dan val je al snel in bekende valkuilen. Bij teksten schrijven voor een website heb je andere schrijftechnieken nodig dan wanneer je offline copy schrijft. Kom dus van die automatische piloot af. Benieuwd hoe je pakkende webteksten schrijft? Lees snel verder!
Inhoudsopgave
Verschil tussen teksten voor een webshop of website
Een webshop en website. Is dat niet hetzelfde? Niet per se. Een webshop is altijd een website, maar een website is niet altijd een webshop. Snap jij het nog? Het zit zo in elkaar.
Webshopteksten moeten overtuigen, maar vooral aanzetten tot actie. Een webshop verkoopt producten of diensten en doelt dus op een hoge conversie.
Websiteteksten kunnen verschillende doelen hebben. Je kan de lezer informeren, adviseren, maar ook overhalen om iets te doen. Een website is vooral gericht op het geven van informatie. Denk hierbij aan Wikipedia (informeren), Thuisarts (adviseren) of een dansschool (overtuigen om je in te schrijven).
Voorbeeld goede webshoptekst
Bij teksten voor een webshop is het belangrijk dat je jouw eigen product niet zelf aanprijst. Wie kent deze reclame niet: “Wij van WC-Eend raden WC-Eend aan!” Zelfpromotie is een echte dooddoener. Not done. Niet doen dus!
Jouw webshop is uniek. Laat dat dan ook doorklinken op de website. Met goede teksten onderscheid je je van de concurrentie. Als iedere webshop aankomt met dezelfde clichés en verkooppraat, dan weet je ook niet meer bij wie je het product moet afnemen, toch?
Voorbeeld van webshopteksten
Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je het beter niet kan aanpakken:

Wat valt je op? Je oog valt meteen op een draak van een koptitel. “Welkom bij onze webshop” is een typisch gevalletje van een nietszeggende tekst. Die kan je dus gerust weglaten.
Verder vertel je ook alleen maar wat over je eigen webshop. En bluetooth, een vermogen van 5 watt en een extra knop? Wat betekent dat voor de lezer?
Zeg liever dat je met bluetooth makkelijk schakelt tussen geluidsbronnen. Zeg dat je met een vermogen van 5 watt een rijk en kamervullend stereogeluid hebt. En met de ‘extra knop’ op de rechterspeaker kan je gemakkelijk je speakers bedienen. De lezer weet meteen wat ‘ie eraan heeft!
Voorbeeld goede websitetekst
Een goede webtekst heeft een duidelijk doel en is toegespitst op de doelgroep. Gebruik geen wollig, maar helder taalgebruik.
Een webtekst heeft verder een duidelijke indeling, met een titel, inleiding, tussenkopjes/alinea’s en afbeeldingen.
Goede webtekst: voorbeeld
Slechte webtekst | Goede webtekst |
---|---|
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. [kernboodschap 1] Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. [kernboodschap 2] | Koptitel 1 [kernboodschap 1] Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Koptitel 2 [kernboodschap 2] Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur |
Hoe schrijf je sterke teksten voor je website
In deze blog lees je hoe je sterke teksten schrijft voor het web. We geven je 14 van onze belangrijkste tips mee. Ideaal als je vaak blogs, online columns, advertentieteksten, nieuwsberichten, e-mails of handleidingen schrijft.
Bij copywriting voor websites schrijf je voor online media. En voor online copy gelden andere regels dan voor offline media (print), zoals copywriting voor drukwerk of folders.
Wist je dat bezoekers al in 2,6 seconden ziet of je tekst de moeite waard is om te lezen? Simpelweg een goed verhaal schrijven is helaas dus niet genoeg. Er zijn meer factoren die bepalen hoe goed jouw webtekst wordt gelezen.
Tip 1: Houd het actief, kort en dus leesbaar
Pak de lezer in, al bij de eerste zin! Goede zinnen schrijven begint met pakkende zinnen. Schrijf helder. Zo veel mogelijk vanuit de actieve vorm. Veel hulpwerkwoorden maken een tekst onnodig lastig: worden, zijn, zullen, kunnen, te hebben gehad. Je kent dat soort woorden wel.
Je hoort vaak ‘schrijf actief’ en dat is niet zonder reden. Passieve zinnen maken een tekst al snel afstandelijk en abstract. En dus minder goed leesbaar.
Passieve zin:
Wij kunnen alles bieden op het gebied van online marketing.
Actieve zin (beter):
Wij bieden alles op het gebied van online marketing.
Daarnaast is er een samenhang tussen leesbaarheid en zinslengte. Een te lange tekst schrikt je bezoeker af. Zoals je hieronder ziet, is het dus goed om onder de 20 woorden per zin te gebruiken.
Leesbaarheid | Gemiddelde zinslengte |
---|---|
Heel makkelijk te begrijpen | 1 – 10 woorden |
Makkelijk te begrijpen | 10 – 15 woorden |
Begrijpelijk | 15 – 20 woorden |
Moeilijk te begrijpen | 20 – 28 woorden |
Heel moeilijk te begrijpen | > 28 woorden |
Pak een van je eigen teksten er dus eens bij. Hoe zit het met de zinslengte en leesbaarheid? Maak het ook niet te bont met te korte zinnen. Je wilt ook geen houterige-tekst en doorschieten in jip-en-janneketaal. Afwisseling is juist goed. Het zorgt voor ritme.
Tip 2: Schrijf zoals je praat
Schrijf niet moeilijk als het ook makkelijk kan! Zodra we achter onze computer kruipen, worden we ineens ambtenaren. Mijns inziens, derhalve, c.q., ten gevolge van… Waarom gaan we over in beleidstaal en praten we ineens anders?
Ook wie een hoger taalniveau dan niveau B1 beheerst, leest alsnog liever een simpel geschreven tekst. Bij het schrijven van webteksten hamert men vaak op ‘B1-niveau’. Maar waarom is dat zo? Kijk mee:

Hierboven zie je dat je maar liefst 80% van het volk meekrijgt als je op B1-niveau schrijft. En dat wil je. Eenvoudig en in begrijpelijk Nederlands. Hieronder zie je hoe zo’n B1-zin er dan uitziet.
Tip 3: Pas ‘de omgekeerde piramide’ toe
Val met de deur in huis! Het principe van de omgekeerde piramide wordt vaak gebruikt bij webteksten, zoals e-mails en persberichten.
Bovenaan het artikel houd je de aandacht van de lezer nog goed vast, maar naarmate ze meer lezen, dan verslapt de aandacht. Zet de belangrijkste boodschap van de webtekst dus bovenaan.

Belangrijkste informatie
U krijgt €239,95 schadevergoeding uitgekeerd.
Relevante, maar minder belangrijke informatie
Op 4 januari 2023 heeft u een verzoek ingediend voor het laten herstellen van [etc.].
Minst belangrijke informatie
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Bekijk onze FAQ of neem contact op.
Tip 4: Noem de voordelen op
‘So what?’ ‘Dus?’ ‘Nou en?’ Met dit in je achterhoofd zou je webteksten eigenlijk moeten schrijven. Misschien zie jij wel de voordelen in van je tekst, maar dit betekent niet dat de lezer dat ook doet. Noem dus geen eigenschappen van een product op, maar wijs ze op de voordelen.
We geven schrijftrainingen.
We leggen je meer uit over het AIDA-model.
Na afloop krijg je een cursusboek van ons.
So what? (Nou en? Dus?)
Jij leert beter schrijven in 3 uur!
Na afloop weet je hoe je overtuigende teksten schrijft.
Blader thuis nog door het cursusboek: jij hebt altijd toegang tot praktische voorbeelden die je kan inzetten bij jouw teksten.
Beter toch? En graag zelfs! Lezers haken af bij teksten die helemaal vanuit de organisatie zijn geschreven. Doe niet aan egotripperij en bedenk wat de lezer aan je tekst heeft. Klantgericht schrijven dus!
Tip 5: Maak je tekst makkelijk scanbaar
Maak je tekst makkelijk te ‘scannen’. Jij maakt jouw webteksten makkelijk scanbaar met:
- Witruimte
- Bulletpoints
- Afbeeldingen
- Dikgedrukte woorden
- Koppen en subkoppen
- Hyperlinks
- Citaten
Online teksten worden tegenwoordig steeds vaker op een mobiel apparaat gelezen. En op een telefoonscherm wordt een lap tekst al snel heel veel informatie. Verduidelijk dus de hoofdzaak en breng rustpunten aan in je tekst.
Er zijn veel websites die nu al meer dan 50% van hun bezoekers (en dus ook hun zoekverkeer) binnenkrijgen via mobiel en tablet.
Schrik niet, maar gemiddeld genomen wordt slechts 25% van je online artikel effectief gelezen. De lezer scrolt dus flink door en scant de tekst echt op relevante inhoud. Met een overzichtelijke opmaak verlaag je de kans dat de lezer meteen afhaakt.
Uit een uitgebreid eyetracking-onderzoek (2006) blijkt dat mensen websites vaak lezen in een F-patroon.
We lezen eerst de belangrijkste, grote kop(pen) en het eerste stukje van een alinea. Hierna gaat de blik naar beneden. Onze ogen bewegen dan weer van links naar rechts (tweede horizontale balk van de F). Als laatst scannen we het linkergedeelte van de content, in een verticale beweging.

Steek dus extra aandacht aan de koppen. Zet je call-to-actions dus eens niet onderaan in je alinea’s, maar voorop. En de kernboodschap? Je raadt het inmiddels al: die moet zo veel mogelijk bovenaan in de tekst!
Tip 6: Een goede kop is top
Een goede kop is ondubbelzinnig, concreet en geeft meteen antwoord op eventuele vragen. Oftewel: een (tussen)kop moet een kernachtige omschrijving zijn van wat de gebruiker eronder leest.
Plaats de meest belangrijke woorden vooraan in de kop. Al je tussenkoppen bij elkaar moeten als het ware een samenvatting van je tekst vormen. En ‘stel’ dat de koppen zouden ontbreken, dan moet de lezer geen informatie mislopen. Steek je koppen dus op die manier in.
Dus niet | Beter |
---|---|
De verschillende aspecten van het item | De kenmerken van Hollandse bakfiets |
Voordeel | 10% korting op je eerste bestelling |
Aanvullende maatregel | Vanaf mei 2023 zijn mondkapjes weer verplicht |
Tip 7: Pas op met clichés
Mensen raken woordblind bij clichés. Het is dus oppassen geblazen met clichés. Ga maar naar een paar willekeurige webshops en de clichés vliegen je om de oren:
- Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel
- De klant staat altijd op nummer één
- We zijn een dynamisch en betrouwbaar bedrijf
- We stellen de leerling centraal
- We zijn een begrip in de omgeving
- […] dan ben je bij ons op het juiste adres!
Het is maar goed dat kwaliteit een belangrijker pijler is. En het is ook best fijn dat de klant niet op nummer honderd staat. Dat zou anders niet al te best zijn. Holle frasen zijn het. Je zegt zo veel en toch zo weinig.
Verrassend genoeg hoeft je cliché niet meteen de prullenbak in. Benoem de cliché expliciet óf neem je lezer mee in het verhaal. Met voorbeelden. Illustreer het. Maak het concreet. De lezer bepaalt dan zelf wel of ze bij jou ‘op het juiste adres’ zijn.
Tip 8: Schrijf voor je doelgroep
Een bekende valkuil: niet schrijven voor de doelgroep. Bepaal wie je doelpubliek is. Wat voor mensen bezoeken je website? Wat is hun leeftijd? En misschien wel het allerbelangrijkste: wat hopen zij te vinden op jouw website? De zoekintentie. Daar pas jij jouw tekst op aan.
Probeer niet ‘slim’ over te komen met lastig vakjargon of technisch taalgebruik. Een bezoeker die over je teksten stuntelt is dan (helaas) zó weer weg.
Een heel grote instinker die je vaak bij webshops tegenkomt… Content die geschreven is vanuit de wij- of ons-vorm. Tel je mee?
Voorbeeld:
We vinden het belangrijk bij de geschiedenis van ons bedrijf stil te staan. Door goed naar het verleden te kijken, weten we beter wie we zijn en kunnen we dichter bij onszelf blijven.
Twee zinnen, met 4x ‘we’ en 3x ‘ons. Met zulke teksten leg je de nadruk op jezelf, maar voor wie schrijf je eigenlijk? Denk aan je doelpubliek en schrijf voor je publiek.
Keer het eens om. Schrijf niet vanuit een ‘egocentrisch’ perspectief. Laat zien wat je te bieden hebt, zonder te egotrippen. Je houdt de aandacht van de lezer langer vast als je herkenning creëert. Zorg dus voor het ‘Dit gaat over mij’-gevoel bij de lezer.
Tip 9: Maak het lekker persoonlijk
Spreek de lezer direct aan met u of jij. En spreek niet vanuit de derde persoon, want dat zorgt juist voor afstand. Gooi beleving en originaliteit in je teksten. Dat nodigt uit om verder te lezen. Voeg een persoonlijke flair toe aan jouw verhaal. Vertel bijvoorbeeld iets over:
- Wat maakt je bedrijf zo uniek?
- Waarom heb je het opgericht?
- Wat is een voorval dat jou is bijgebleven?
- Wat is een mooi project waar je trots op bent?
Gebruik je persoonlijke webteksten bij jouw webshop? Dan heb je een extra streepje voor. Dit heeft te maken met de gunfactor. Schrijven is emotie. En wanneer een lezer zich verbonden voelt met jouw merk of verhaal, dan is diegene sneller geneigd om wat bij jou te kopen.
Denk maar aan de missie van Tony Chocolonely. Er zijn zo veel bedrijven die fairtrade-chocolade aanbieden. Maar waarom kies je er telkens voor om wat bij hun webshop te kopen? Het bedrijf heeft ‘een gezicht’. Je gunt het ze persoonlijk. En niet te vergeten: de feelgoodfactor wanneer je iets bij ze koopt is enorm.

Tip 10: Gebruik visuele voorbeelden
Het is belangrijk om je tekst ook visueel te ondersteunen. Visueel materiaal breekt een lap tekst op. Een abstract begrip wordt ineens lekker concreet.
Maak het dus visueel met bijvoorbeeld:
- Afbeeldingen
- Video’s
- Infographics
- Tabellen
- Cases
- Opvallende quotes
- En meer
Maar het toevoegen van visuele cues doen we niet alleen maar ‘voor de leuk’. Ze prikkelen zelfs het oerbrein van de mens. Je beïnvloedt het gedrag van mensen er dus (onbewust) mee…
Zoals eerder gezegd heeft een nieuwe bezoeker slechts 2,6 seconden nodig om te beslissen of ze op je website willen blijven. Time is money! Maar lees dit eens:
“Ons oerbrein verwerkt in 13 milliseconden een afbeelding. Visuele informatie wordt überhaupt 60.000 keer sneller dan tekst verwerkt.”
Of wat dacht je hiervan:
“Mensen onthouden na 72 uur nog maar 10% van informatie die via spraak is overgebracht. Dit percentage steeg naar 65% wanneer er een afbeelding werd bijgevoegd (zoals een powerpointslide).”
Doe er dus je voordeel mee. Trek de aandacht van de bezoeker en houd de aandacht (nog beter) vast met grafisch materiaal. De eerste indruk telt!
Tip 11: Zorg voor duidelijke call-to-actions
Een CTA wordt voluit ook wel een call-to-action genoemd. Het is een zin die de lezer aanzet tot actie. Met een pakkende en heldere CTA wijs je bezoekers de goede richting op.
Op de website zie je een CTA vaak staan in een button. Een call-to-action kan echter ook op een banner of in de tekst staan; als een linkje of als vetgedrukte tekst.
CTA’s gebruik je voor verschillende doeleinden. Zorg dat er op je landingspagina maximaal 2 doelen staan. Anders geef je de bezoekers te veel opties, waardoor diegene de pagina sneller verlaat of afgeleid raakt.
Voorbeelden van doelen kunnen zijn:
- Doorklikken naar een verkooppagina
- Contact opnemen
- Downloaden van een e-book
- Inschrijven voor een proefles
- Product kopen
Houd het positief, concreet en het liefst ook zo kort mogelijk. En voeg urgentie toe aan je call-to-action. Speel tijdens een A/B-test eventueel met vormen van de CTA en kijk welke CTA meer conversies oplevert.

Tip 12: Sluit af met een conclusie
Een verhaal begint met een kop, maar moet dan ook eindigen met een staart. Noem het punt dat je wilde maken weer expliciet op in de conclusie. Dan weet je zeker dat je boodschap overkomt. De kracht van herhaling noemen we dat!
Inhoud van de conclusie:
- Herhaal de kernboodschap
- Samenvatting van de ‘bevindingen’
- Eindig met een krachtige slotzin of CTA
Tip 13: Gebruik schrijftools
Er zijn best wat hulpmiddelen beschikbaar die jou een handje helpen met het schrijven of nakijken van webteksten. Gebruik synoniemen, check het taalniveau en controleer bijvoorbeeld of het wel snor zit met je spelling.
Enkele gratis tools of handige websites (aanraders):
Tip 14: Laat je webtekst redigeren
Last, but not least. Laat je tekst nalezen. Een slordigheidsfoutje? Het kan de beste overkomen.
Je wordt na een tijdje namelijk ‘woordblind’ voor je eigen tekst. Kromme zinnen, overbodige herhalingen, inconsistenties, te veel de lijdende vorm gebruiken, en ga zo maar door… Na iedere nakijkronde zijn er vaak wel verbeterpunten te vinden.
Neem deze (nog niet geredigeerde) voorbeeldalinea eens:
Je kan het beste je je webtekst laten redigeren door iemand die geen vakgenoot van je is. De webtekst die je schrijft, schrijf je (vaak) toch ook niet voor een vakgenoot? Met feedback van een outsider krijg je een beter beeld van hoe een willekeurige bezoeker jouw webtekst ontvangt.
Als feedback kan je dan terugkrijgen:
- ‘je je’ staat dubbel in de tekst (slordigheidsfoutje)
- Te vaak ‘je’ gebruikt
- Te lange zinnen, leest lastig
- Waarom geen vakgenoot?
- Gebruik voorbeelden
- Schrijf meer op B1-niveau
Poging nummer 2 dan maar:
Laat je webtekst redigeren door iemand die geen vakgenoot van je is. Die kijkt namelijk neutraal naar de tekst. Een outsider heeft geen voorkennis over het onderwerp. Is de tekst begrijpelijk? Nodigt het uit om verder te lezen? Met feedback van een outsider kom je erachter wat de doelgroep écht van je webtekst vindt.
Leest fijner toch? De zinnen zijn lekker behapbaar. En de voorbeelden maken het allemaal net wat concreter.
Websiteteksten laten schrijven door Sommet Media?
Hopelijk helpen deze 14 tips jou met het schrijven van pakkende webteksten. Heb je toch geen zin (of tijd) om zelf aan de slag te gaan? Dan kan je de websiteteksten laten schrijven door Sommet Media.
Tip: we kunnen jou ook zeker helpen met je SEO-strategie. Goede SEO-teksten trekken meer bezoekers aan. En ‘gratis’ websitebezoekers zijn natuurlijk altijd mooi meegenomen.
We bedenken en herschrijven allerlei soorten online copy: voor websites en voor webshops. Laat je ons de content schrijven? Dan weet je zeker dat de tone of voice klopt, maar ook dat je het doel niet voorbijschiet.
Sterke webteksten zijn een waardevolle investering voor je website!
Ben jij al begonnen?
Veelgestelde vragen over webteksten schrijven
Bepaal het doel van je website en schrijf gericht voor de doelgroep. Maak je website makkelijk scanbaar en gebruik eenvoudige taal, met actieve zinnen en korte alinea’s van max. 4-5 schermregels. De kernboodschap plaats je zo veel mogelijk vooraan.
Als je een zinslengte van 15 tot 20 woorden aanhoudt, dan is je tekst nog ‘begrijpelijk’. Voor een tekst op B1-niveau kan je het beste een gemiddelde aanhouden van 10-15 woorden per zin. Zo houd je de tekst goed leesbaar voor een groot publiek.
Bepaal eerst de structuur van de tekst. Je hoeft zeker niet bij de allereerste zin te beginnen. Schrijf zo veel mogelijk kernzinnen op en bouw je verhaal hieromheen.