SEO teksten schrijven 8 waardevolle tips!
Vi-Hau

Vi-Hau

31/05/2022

SEO teksten schrijven? Wij geven 8 waardevolle tips!

Een goede webshop of website, dat is een begin! Maar hoe zorg je ervoor dat er ook daadwerkelijk bezoekers op komen zonder ze te moeten kopen? Het antwoord is simpel en heb je al gezocht: SEO teksten schrijven. Voor de mensen in de online marketing wereld is dit waarschijnlijk vanzelfsprekend maar als je hier iets minder bekend mee bent dan kan het soms best een raadsel zijn. Daarom lees je in deze blog 8 tips om goede SEO teksten te schrijven.

SEO teksten schrijven letters

Wat is SEO en waarom moet ik SEO teksten schrijven?

SEO staat voor Search Engine Optimization (in het Nederlands: Zoekmachineoptimalisatie), onder vakgenoten ook wel bekend als “het genereren van organisch verkeer”. Goede SEO teksten zorgen ervoor dat jouw website organisch goed gevonden wordt en jouw website een zo hoog mogelijke positie in Google veroverd. SEO bestaat uit meerdere onderdelen die allemaal goed op elkaar moeten aansluiten:

1. Technische SEO

Dat wil zeggen de back end van jouw website goed moet zijn. Hierbij doe je er alles aan om het de zoekmachines zo gemakkelijk mogelijk te maken om informatie van jouw website te scannen, analyseren en beoordelen op kwaliteit.

2. Linkbuilding

Verzamel relevante links naar jouw website om Google te vertellen dat jouw website relevant is en autoriteit heeft!

3. Goede SEO teksten schrijven

Om gevonden te worden door zoekmachines heb je kwalitatief goede SEO teksten en afbeeldingen nodig.

Hoe schrijf je goede SEO teksten?

Over het laatste punt (SEO teksten schrijven) gaat deze blog. Als je hier meer over wilt leren en dit op jouw website wilt toepassen, lees dan snel verder!

1. Leesbaarheid

Het woord zegt het al: jouw tekst moet goed leesbaar zijn. Gebruik koppen, tussenkoppen en (niet te lange) alinea’s om duidelijk te maken hoe jouw SEO tekst is opgebouwd. Maak per onderwerp een paragraaf en zorg dat deze niet te lang is. Koppen en tussenkoppen maken de SEO tekst beter leesbaar dan lappen tekst.

Signaalwoorden zijn ook belangrijk voor een goed leesbare tekst omdat dit verbanden tussen zinnen duidelijk maakt. Zag jij het signaalwoord in de afgelopen zin?

Wissel korte en lange zinnen met elkaar af, zo houd je de SEO teksten boeiend om te lezen.

2. Focustrefwoord en zoekwoord dichtheid

Voordat je begint met SEO teksten schrijven is het belangrijk om na te denken over jouw focustrefwoord. Dit is het woord waar jij op gevonden wilt worden (oftewel: het woord dat mensen in de zoekbalk intypen). Focustrefwoorden kunnen uit meerdere woorden bestaan en gebruik je 1 keer per website. Het is geen aanrader om meerdere SEO teksten te schrijven met hetzelfde focustrefwoord. Doe je dit wel, dan weet de zoekmachine minder goed welke pagina er bovenaan de resultaten moet komen. Je concurreert dus met jezelf.

3. Schrijf voor de gebruiker

Als je een SEO tekst schrijft is het belangrijk dat je een focustrefwoord gebruikt, maar deze niet te opvallend overal neerzet. Houd hierbij altijd in je achterhoofd dat je de tekst schrijft voor de gebruiker. Het moet een vloeiende tekst zijn met antwoorden op de vraag van de lezer. Wil je gevonden worden op het zoekwoord: “online marketing bureau”? Bedenk dan welke vragen de bezoeker kan hebben en probeer deze in je blog te beantwoorden.

4. Het belang van de 1e alinea

Om Google nog makkelijker te laten begrijpen waar je pagina over gaat, is het van belang dat het focustrefwoord in de eerste alinea voorkomt. Zo help je de bezoeker én Google op weg. Doordat het focustrefwoord in de eerste alinea wordt genoemd herkent de bezoeker het woord waarop hij zocht en leest hij verder.

5. Duplicate content

Duplicate content betekent niks minder dan plagiaat, andere websites of pagina’s bevatten exact dezelfde tekst. Bij SEO teksten schrijven is het dus belangrijk dat jij je eigen teksten schrijft en niet afkijkt bij andere websites. Als je toch duplicate content in jouw SEO tekst hebt staan, dan kan je positie zakken in de zoekresultaten.

6. Hoe lang moet een SEO tekst zijn?

SEO teksten schrijven doe je niet snel over onderwerpen waar weinig over te zeggen is. Het wordt namelijk aangeraden om SEO teksten te schrijven van minimaal 300 woorden. Houd hierbij altijd in gedachten dat het wél nuttige teksten moeten zijn. Hierbij geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Heb je een korte tekst maar is hij wel nuttig? Gebruik deze dan! Het toevoegen van nietszeggende alinea’s of herhalingen werkt niet goed voor de vindbaarheid.

SEO schrijven scrabble letters

7. Passieve of actieve vorm?

Actieve zinnen zijn aantrekkelijker om te lezen dan passieve zinnen. Daarom moet je rekening houden tijdens het schrijven dat je niet te vaak een zin in de passieve vorm schrijft. Hieronder zie je een voorbeeld:

Passief: Deze blogs worden vaak door Britt geschreven

Actief: Britt schrijft deze blogs vaak.

8. Gebruik afbeeldingen en alt teksten

Het gebruik van afbeeldingen heeft een positieve invloed op de SEO tekst. Eén van die redenen is de vindbaarheid in Google afbeeldingen. Geef je afbeeldingen een passende bestandsnaam en een duidelijke alt tekst, zodat de zoekmachine snapt wat er op de afbeelding te zien is en weet waar de tekst over gaat. De tweede reden is omdat het fijner leest! Zoals ik al een paar keer in de blog heb benoemd is het erg belangrijk dat de lezer het een fijne tekst vindt om te lezen. Daar horen ook passende afbeeldingen bij.

SEO teksten uitbesteden

Niemand schrijft in 1x een uitstekende SEO tekst zonder spelfouten. Laat daarom jouw SEO teksten altijd even nalezen door een ander. Kom je er niet helemaal uit, wil je wat tips of liever jouw SEO uitbesteden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Veel succes met de SEO teksten schrijven!

oh, en wil je zeker weten dat jouw nieuwe SEO tekst ook daadwerkelijk gevonden wordt op Bing en Google, lees dan ons blog over het aanmelden van jouw pagina’s op Google en Bing.

Veelgestelde vragen over SEO teksten

Hoeveel woorden voor een SEO tekst?

Onze tip: kijk naar de concurrenten en hoeveel woorden zij gebruiken voor het specifieke onderwerp. Voeg daar 10% bovenop en je hebt je aantal woorden. Er is namelijk geen magisch aantal woorden die jouw SEO tekst gegarandeerd naar de topposities brengt. Wat wel werkt, is dat je afkijkt bij jouw concurrenten. Zij staan tenslotte al in de top 10!

Hoe vaak moet je zoekwoord terugkomen in je SEO tekst?

Schrijf jouw SEO teksten zo natuurlijk mogelijk met het zoekwoord in je achterhoofd. Dan zal het zoekwoord vanzelf u0022genoegu0022 in de tekst komen staan. Belangrijker is u003cstrongu003ewaaru003c/strongu003e jouw focuszoekwoord staat. Plaats deze in de H1 (titel), sommige H2’s (subkopjes), metatitel en -omschrijving.

Wil je jouw website hoger laten ranken in Google?

Gerelateerde blogs

Internet bureau Utrecht Sommet Media

Klaar voor de stap omhoog?

Wil je meer halen uit je website, webshop en online marketing? Als full service internetbureau bieden wij alles onder één dak aan.