Google score: 4,9 / 5,0
10 jaar ervaring
Full service experts

Waarom WordPress kiezen: 7 goede redenen

Ontdek de voordelen van WordPress! Wist je dat wij bij Sommet Media ook gebruikmaken van dit CMS-systeem? Voor onze eigen website, maar ook voor die van onze klanten. In deze blog lees je meer over wat WordPress is en waarom wij ervoor kiezen om de sites te bouwen met WordPress.

In het kort

WordPress gebruik je voor het maken en beheren van websitecontent
Het is het meest populaire Content Management System in de wereld
Kan je niet coderen? Ook dan is het eenvoudig te gebruiken
Plug-ins maken het verschil, maar gebruik ze met beleid
Welk CMS je kiest maakt weinig uit, degene die het beheert maakt het verschil


Wat is WordPress?

WordPress is een CMS, een afkorting voor ‘Content Management System’. Wat in 2003 eerst begon als een online tool waarmee je blogs kon publiceren, heeft zich ontwikkeld tot een allround platform waarmee je veel meer kan. WordPress wordt tegenwoordig niet alleen meer gebruikt voor het maken en beheren van blogs, maar ook voor het bouwen van hele websites en webshops.

WordPress staat ook wel beter bekend als het meest gebruikte
CMS in de wereld. Op dit moment draait 43% van alle websites
op WordPress (2023), wat neerkomt op 810 miljoen sites!

Bron: Meetanshi


De voordelen van WordPress

WordPress wordt dus gebruikt door veel mensen: door de leek die geen verstand heeft van codetaal, door professionals zoals programmeurs, marketeers en software-ontwikkelaars én ook door (grote) bedrijven. Waarom men massaal kiest voor dit Content Management Systeem heeft meerdere goede redenen.


1. Eenvoudig in gebruik

Het grootste voordeel? Het gebruiksgemak van WordPress. WordPress heeft een gebruiksvriendelijke backend. Dit betekent dat de beheerder van de website eenvoudig de content kan aanpassen en onderhouden.

De modulaire elementen van een website zijn dus snel te kopiëren of een contactformulier is dan ook zo toegevoegd. Via gratis te downloaden plug-ins, zoals Elementor, kan je via de drag-and-drop-methode snel content toevoegen of verwijderen.



3 overige redenen waarom WordPress handig om te gebruiken is:

  1. Inline editing: het resultaat van je aanpassing zie je direct in een voorbeeldvenster. What You See Is What You Get (WYSIWYG).
  2. Back-ups: heb je een grote fout gemaakt? Elementor heeft de functie om revisies terug te halen voor elke keer dat de pagina is opgeslagen.
  3. Responsive design: dit zorgt ervoor dat je website altijd correct wordt aangepast aan het schermformaat dat je gebruikt. Met Elementor check je makkelijk of je site prettig leesbaar is op alle apparaten (web, mobiel en tablet).


2. Het is gratis

Nog een groot voordeel: WordPress is gratis te installeren en te gebruiken. Binnen WordPress kan je gebruikmaken van de plug-in ‘Elementor’. Met deze pagebuilder kan je in principe zelf je website bouwen waardoor je dus geen geld kwijt bent aan kosten voor een webdeveloper. Elementor is gratis, maar de betaalde Elementor Pro biedt je meer functionaliteiten. Denk hierbij aan een geavanceerde theme builder, maar ook meer widgets, dynamische animaties en effecten en interactieve elementen:

Maar met WordPress en Elementor alleen ben je er nog niet. Wel heb je verder nog een domeinnaam en WordPress-hosting nodig om je website online te krijgen. Als je eraan denkt om zelf een WordPress-site op te zetten, dan is het goed om na te gaan of je expertise ver genoeg reikt zodat je website er zowel aan de voor- als achterkant goed uitziet. Wil je een professionele en goed onderhouden site? Dan kan Sommet Media maatwerk leveren en jouw website voor je onderhouden.

We zijn als bureau gespecialiseerd in het maken van maatwerk websites en het verbeteren van je online aanwezigheid. Het zelf bouwen van een gepersonaliseerde website is tijdsintensief en kan technisch uitdagend zijn, zeker als je meer geavanceerde functionaliteiten wil implementeren: ledenportalen, boekings- en afsprakensystemen en meertalige ondersteuning om maar een paar voorbeelden op te noemen. Met de gratis tools en plug-ins ben je ook wel beperkt in de aanpassingsmogelijkheden, zeker als je een meer unieke site wil met een eigen uitstraling (dus geen standaard templates).

Als bureau hebben we premium tools waarmee we een rijkere gebruikerservaring kunnen creëren.  Bedenk dus of je genoeg tijd en kennis in huis hebt om een uniek digitaal visitekaartje te bouwen dat jouw merk goed weerspiegelt. Op de lange termijn kan een WordPress-website laten maken door een specialist lonen. We kunnen je ontlasten door de website voor je te maken en/of te onderhouden. Hierdoor kan jij je richten op andere belangrijke taken van je onderneming. 


3. Voor websites en webshops

In de praktijk is WordPress in te zetten voor heel veel doeleinden. In WordPress zijn er kant-en-klare WordPress templates beschikbaar die je met één klik op de knop kan importeren. Jij hoeft dan alleen nog de teksten en afbeeldingen te wijzigen. Voor iedere website is er wel een template te vinden. Denk hierbij aan:

  • Blogs
  • Portfolio’s
  • Forums
  • Nieuwswebsite
  • Online leerplatform
  • Kennisbanken of wiki’s
  • E-commerce-websites
  • Vacaturesites
  • Persoonlijke website of cv
  • Reviewsites



Het nadeel hiervan is wel dat je hiermee een standaard website krijgt met beperkte functionaliteiten. De meeste winst haal je uit de plug-ins die je installeert. Hiermee zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos en zorg je ervoor dat je niet een website hebt die duizenden anderen ook hebben.

De populaire plug-in WooCommerce wordt gebruikt door 20.5% van alle WordPress-gebruikers en hiermee kan je WordPress ombouwen tot een volwaardige webshop laten maken. De plug-in is gratis te installeren en heeft ook een betaalde variant voor wie zijn/haar webshop verder wil personaliseren.

Bron: WooCommerce.

Elementor is wat mij betreft een onmisbare basic plug-in, maar ook die heeft niet alles. Door bijvoorbeeld Crocoblock plug-ins als aanvulling te gebruiken kan je dynamische websites op maat maken. Zeker als je een professionele website wil die de functionaliteiten of uitstraling bevat die jij in gedachten hebt. Voor deze plug-ins van Crocoblock moet je echter wel licenties aanschaffen, maar dan heb je ook wel wat. Bij Sommet Media maken we er in ieder geval graag gebruik van. Dankzij plug-ins zoals Elementor en Crocoblock bouwen wij websites met een unieke look.

Selectie van Crocoblock plug-ins
JetThemeCoreAangepaste kop- en voetteksten, berichttypen, 404-pagina’s en WooCommerce-sjablonen.
JetEngineAangepaste kalenders, berichttypen en taxonomieën, voor gestructureerde content in klikbare lijsten of rasterlay-outs.
JetElements45 site widgets: prijstabellen, een portfolio, geavanceerde kaartweergave,  verticale tijdlijn en meer.
JetBlogBlog posts maken en beheren in een tile-lay-out, video playlists, tekst ticker en slimmere postnavigatie.
JetTabsTabs, toggle switches en accordion blocks, ideaal voor het weergeven van productkaarten en afbeeldingen.
JetTricksVisuele effecten en animaties om belangrijke informatie uit te lichten of om de gebruikerservaring een boost te geven.
JetWooBuilderWooCommerce-pagina’s maken met custom templates, ideaal voor productpagina’s en de check-outpagina.
JetPopupGeanimeerde pop-ups maken voor het promoten van aanbiedingen, met in te stellen triggers, timers en locatie.
JetReviewsRecensies maken en presenteren, met keuze uit verschillende stijlen.


4. WordPress plugin

Er is niets mis met het gebruiken van plug-ins, maar gebruik ze doordacht en met beleid. Bij onjuist gebruik van plug-ins kan het je websiteprestaties negatief beïnvloeden.

Tip 1: Installeer alleen wat je nodig hebt
Als je een nieuwe plug-in in gebruik neemt, dan voeg je als het ware nieuwe code toe aan de core van WordPress. Voeg je meer plug-ins toe? Dan is de kans groter dat dit een ‘compatibility error’ geeft. Dit kan ervoor zorgen dat site-elementen niet goed worden getoond of het kan je hele website breken totdat je er een fix voor hebt gevonden.

Tip 2: Gebruik je plug-ins niet? Deactivate ze
JetEngine is een voorbeeld van een goede, maar grote plug-in. Gebruik je ‘m niet? Zet deze dan uit zodat je website niet trager wordt. Iedere keer als je een nieuwe plug-in op je website installeert, dan wordt er een verbinding gemaakt met een database. En te veel constante database queries kunnen zorgen voor een langere laadtijd van je pagina. 

Tip 3: Kies altijd voor een betrouwbare plug-in
Installeer plug-ins met hoge ratings en lees ook de reviews om erachter te komen hoe anderen het gebruik ervan ervaren. Ga voor plug-ins die:

  • Veel gebruikers hebben;
  • Een goede reputatie hebben;
  • Vaak worden geüpdatet door de ontwikkelaar (software security fixes).


Slecht geprogrammeerde of onderhouden plug-ins zijn namelijk kwetsbaarder voor hackers en kwaadwillenden. Om de kans op een beveiligingslek zo klein mogelijk te houden is het dus belangrijk dat je de plug-ins die je gebruikt altijd up-to-date houdt. Daarom raden we je met klem aan om met regelmaat jouw plug-ins te updaten.

Jouw website op maat laten beheren?

Bij Sommet Media werken we met een set aan betrouwbare plug-ins die je website optimaliseren en die je website veiliger en sneller maken.

Als je je website  door Sommet Media laat beheren, dan heb je hier geen omkijken meer naar.

Tijdens een gratis adviesgesprek kunnen we je meer vertellen over de mogelijkheden.


5. SEO-vriendelijk

Een ander voordeel van WordPress is de hoge mate van zoekmachinevriendelijkheid. Als je het CMS op de juiste manier inricht, dan zal dit de aanwezigheid in zoeknetwerken, zoals Google, aanzienlijk vergroten. Wil je hoger in Google komen? Dan moet je natuurlijk sterke webteksten schrijven die prettig leesbaar zijn en die inhoudelijk kwalitatief zijn.

Maar ook SEO plugins zoals RankMath of Yoast SEO kunnen ondersteuning geven. Deze handige schrijftools geven aan waar je op moet letten bij het schrijven van een SEO-tekst. Zulke tools kunnen bijvoorbeeld:

  • Keywords en focuswoorden analyseren;
  • Waarschuwen voor duplicate content;
  • Suggesties doen om de tekst begrijpelijker te maken;
  • XML-sitemaps genereren en indienen bij zoekmachines zodat je website beter wordt geïndexeerd;
  • Optimalisaties voorstellen over tekstlengte, gebruik van headings en afbeeldingen;
  • Bijhouden of je genoeg interne en externe links hebt gebruikt om je SEO-score te verbeteren;
  • Structured data toevoegen zodat de zoekmachines gemakkelijk de juiste informatie kunnen vinden.


6. Open source

WordPress is open source, wat betekent dat de broncode van het CMS beschikbaar is voor iedereen. Door deze volledige transparantie kunnen gebruikers, ontwikkelaars en experts de code altijd inspecteren en vrijwillig beter maken. Het voordeel hiervan is dat de community dus snel fouten, bugs of beveiligingsproblemen kan opsporen en aanpakken. Hierdoor komt WordPress zeer regelmatig met nieuwe updates en dit komt de veiligheid van je site ten goede.

En de kosten? Voor een open source betaal je geen licentiekosten. Wel betaal je om de inrichting van je website op maat te maken voor jouw organisatie.  Je hebt feitelijk dus geen tot weinig opstartkosten en operationele kosten.

Open source CMS is een aantrekkelijke keuze voor als je
volledige controle en flexibiliteit wil hebben over je website.

CMS-systemen zoals Wix, Sitecore en HubSpot zijn closed source. De broncode hiervan zijn niet publiek beschikbaar gemaakt en de software blijft eigendom van specifieke bedrijven. Bij closed source software kan je vaak rekenen op professionele technische ondersteuning en stabiele software die zijn onderworpen aan rigoureuze interne tests. Maar houd ook rekening met de nadelen:

  1. Je hebt maar beperkt de controle over de mogelijkheden: dit kan frustrerend zijn als je specifieke aanpassingen aan je website wil of maatwerk nodig hebt. Zeker met de standaardversie van de software.
  2. Je bent afhankelijk van de leverancier:  voor updates, nieuwe functies en security patches ben je afhankelijk van de cms-leverancier. Wordt de ontwikkeling hiervan stopgezet? Of reageert deze niet snel genoeg bij problemen? Dan kan dit de veiligheid en functionaliteit van je site aantasten.
  3. Je bent duurder uit:  voorclosed source CMS-systemen betaal je vaak hoge licentiekosten. Zeker bij grotere ondernemingen of websites die veel verkeer krijgen kunnen de kosten hoog oplopen.

Ook een closed source CMS kan prima ingebouwde functies hebben,
maar brengen dus wel wat mogelijke nadelen met zich mee.

Open source CMSClosed source CMS
WordPressShopify
Joomla!Wix
DrupalSquarespace
Typo3Adobe Systems
BitrixGoogle Systems
GhostWebflow


7. Goede beveiliging

Als website-eigenaar heb je met WordPress het beheer in eigen handen. Zoals eerder gezegd is de veiligheid dan ook zeker afhankelijk van degene die WordPress beheert. Door plug-ins te blijven updaten en door niet zomaar alles te downloaden houd je het beveiligingsrisico zo laag mogelijk. Houd ook je WordPress-versie en thema up-to-date met de nieuwste patches.

Handig: met een plug-in zoals Login Lockdown kan je ervoor zorgen dat men maar maximaal 3 pogingen krijgt om een wachtwoord in te voeren. Wordt er binnen 5 minuten 3x een verkeerde inlog ingevoerd? Dan kan het IP-adres van diegene tijdelijk worden geblokkeerd.

Wat je ook nog zelf kan doen is in het CMS rechten toewijzen aan bepaalde personen. Zo bepaal je bijvoorbeeld wie er aan je menu mag zitten. Hiermee voorkom je dat onbevoegden toegang hebben tot belangrijke of gevoelige onderdelen van je website.


Onze keuze voor WordPress

WordPress heeft onze voorkeur vanwege onze expertise en specialisatie hierin, maar het is goed om te benadrukken dat in principe elk CMS voor jou kan werken. Dit op voorwaarde dat je iemand hebt die de juiste kennis en ervaring heeft om ermee te werken.

Kan je je geen fouten veroorloven? Dan is het slim om advies in te winnen van een WordPress-expert. Bij Sommet Media kunnen wij jou hierbij helpen. Wij begeleiden je dus bij het maken van de beste keuzes of ontzorgen jou compleet.

We houden je plug-ins up-to-date, kunnen pop-ups of aangepaste animaties voor je maken met custom CSS (codetaal). Ook kunnen we systemen en databases aan elkaar koppelen middels API’s, bijvoorbeeld als je een afsprakenkalender wilt laten integreren op je site. Alles voor een goede website op maat. Succes bij het uitkiezen van een Content Management Systeem dat voor jou werkt!


Veelgestelde vragen over WordPress

Picture of Arquin

Arquin

Creative Webdesigner

Neem contact op met onze expert en zie wat we voor jou kunnen betekenen.

Gerelateerde blogs

Klaar voor de stap omhoog?

Wil je meer halen uit je website, webshop en online marketing? Als full service internetbureau bieden wij alles onder één dak aan.