Google score: 4,9 / 5,0
10 jaar ervaring
Full service experts

Hoe kan ik mijn WordPress website sneller maken?

Veel website-eigenaren kennen het probleem van een trage website. Dit frustrerende probleem kan ervoor zorgen dat bezoekers afhaken of ergens anders gaan bestellen. Een trage website kan zelfs je SEO-ranking negatief beïnvloeden, waardoor je minder goed vindbaar bent bij zoekmachines zoals Google. Gelukkig zijn er vele manieren om de snelheid van je WordPress website te verbeteren.

In dit blog lees je wat de meest voorkomende redenen zijn voor een trage website. Ook geven we handige tips die jou helpen om je WordPress website sneller te maken.

In het kort

Zorg voor een hostingpartij die waarde hecht aan moderne (snelle) apparatuur, betrouwbaar is en ondersteuning biedt.
Comprimeer je afbeeldingen tot een kleiner bestand zonder kwaliteitsverlies.
Houd je WordPress en Elementor omgeving schoon van ongebruikte plugins, externe scripts en zware thema’s.


Snelle en betrouwbare hosting

Voordat we beginnen met de punten die je in WordPress kan doen voor een hogere snelheid, moeten we het eerst hebben over de hosting.

Een hostingprovider zorgt ervoor dat jouw website bereikbaar is via het internet. Als je hostingprovider niet van goede kwaliteit is, kan je website traag laden, zelfs met een geoptimaliseerde WordPress-omgeving. Het vinden van een betrouwbare hostingprovider is dus cruciaal voor de snelheid en prestaties van jouw website.

Bekijk hieronder waar je op moet letten bij het vinden van een goede hostingprovider.


Snelheid

De snelheid van de server waar jouw website op draait is cruciaal voor de laadtijd van de website. Bij het kiezen van een hostingprovider is het daarom belangrijk om na te gaan of ze gebruikmaken van de nieuwste high-end apparatuur met bijvoorbeeld SSD-opslag.

Het is ook verstandig om te kijken welke software ze gebruik maken, aangezien dit belangrijk is om hoge snelheden te behalen. Een goede hostingpartij maakt gebruik van caching. Dat is een systeem dat veelgebruikte data tijdelijk opslaat, zodat deze sneller beschikbaar is wanneer dit opnieuw nodig is. Hierdoor hoeft de hele website niet elke keer volledig opnieuw geladen te worden. Dit zorgt ervoor dat de website sneller laadt en je betere gebruikerservaring biedt.


Betrouwbaarheid en uptime

Met uptime bedoelen we de tijd dat je website online is en dus te bereiken is voor de bezoeker. Is de hostingpartij niet transparant hierover of kunnen ze geen garantie geven, dan bestaat de kans dat je website vaak offline is.

De meeste providers garanderen een uptime percentage van 99,9%. Bekijk ook vooral de recensies over deze provider of ze echt doen wat ze beloven.


Soorten hosting

Let daarnaast goed op welk hostingpakket je aanschaft. Er kan namelijk veel prijsverschil zitten tussen verschillende soorten hostingpakketten. Aan een goedkoop pakket kunnen ook nadelen kleven. Enkele verschillende soorten hosting zijn:


1. Shared hosting

Shared hosting is erg betaalbaar. Dit komt doordat je de serverruimte deelt met andere websites, en hierdoor ook de prijs deelt met andere websites. Het nadeel van deze vorm is dat het de snelheid van jouw website vaak niet ten goede komt. Als een van de andere websites op deze gedeelde server opeens veel verkeer krijgt, is er weinig geheugen over om jouw website soepel te laten draaien.

Wanneer moet ik dit pakket kiezen?

Voor kleine websites met weinig bezoekers en weinig budget kan deze vorm een goede optie zijn.


2. Dedicated hosting

Een dedicated server levert veel betere prestaties, omdat de server geheel voor jouw website draait. Om die reden is deze vorm van hosting een stuk prijziger.

Wanneer moet ik dit pakket kiezen?

Deze optie is aan te raden bij grote websites waar een hoge uptime en snelheid essentieel is.


3. VPS-hosting

De optie die hier tussenin zit, is VPS-hosting (Virtual Private Server). Bij deze optie deel je nog steeds een fysieke server, maar deze server is opgedeeld in meerdere virtuele servers. Dit is goedkoper dan een eigen server (dedicated hosting) en biedt meer flexibiliteit en betere prestaties dan shared hosting, omdat iedere virtuele server zelfstandig opereert. VPS-hosting is daarom een goede middenweg om een hoge snelheid te behalen zonder de hoge kosten van een dedicated server.

Wanneer moet ik dit pakket kiezen?

Doordat deze vorm van hosting hoge snelheden haalt zonder al te hoge kosten te maken, is dit de perfecte optie voor iedere semi grote webshop of website.

Website_sneller_maken-blog-Soorten_Hosting

De juiste hosting kiezen

Benieuwd welke hosting het best bij jouw situatie past? Wij helpen jou graag.


Ondersteuning en beveiliging

De juiste hostingprovider kan ook veel bieden bij het beschermen van je website tegen datalekken en hackers. Zoek een provider die beveiligingsfuncties aanbiedt.

Enkele functies om op te letten:

  • SSL-certificaten
  • Bescherming tegen firewall
  • DDoS-Bescherming
  • Regelmatige beveiligingsupdates
  • Automatische back-ups van de website



Gaat er toch iets mis? Dan is goede ondersteuning en een snelle reactie ook gewenst. Sommige providers geven een inschatting van de reactietijd en zijn vaak ook in het weekend bereikbaar, wat erg handig is.

Bij Sommet Media werken we alleen met de snelste en meest betrouwbare hostingproviders. Ben je van plan te verhuizen naar een snellere hosting? Wij kunnen deze verhuizing voor je uit handen nemen. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.


Afbeeldingen optimaliseren

Wat je zelf kunt doen om je website sneller te maken, is het optimaliseren van afbeeldingen. Hier valt vaak veel winst te behalen. Dit komt doordat grote foto’s met een hoge resolutie veel geheugen innemen. Elke keer als de pagina wordt geopend, moet de afbeelding worden ingeladen, en dit kost tijd.

Bij het optimaliseren van je afbeeldingen is het de truc om het bestand zo klein mogelijk te maken (om de afbeelding zo snel mogelijk te kunnen laden), zonder kwaliteit te verliezen (comprimeren).


Afbeeldingen comprimeren in WordPress

Voor het comprimeren van foto’s heeft WordPress veel verschillende plugins. Maar om geen onnodige plugins te activeren (wat je website ook trager kan maken) raden wij aan om een website zoals www.tinypng.com of www.iloveimg.com te gebruiken.

Je sleept eenvoudig je afbeeldingen hierin, wacht tot ze gecomprimeerd zijn en vervolgens download je de gecomprimeerde afbeeldingen. Gebruik deze afbeeldingen in plaats van de zware foto’s en je zal al gauw merken dat de pagina sneller laadt.


Lazy Loading

Lazy loading is een techniek waarbij afbeeldingen worden geladen wanneer ze in beeld komen. Zo kan een pagina snel geladen zijn, omdat niet elke afbeelding direct bij openen klaar hoeft te staan.

Zo controleer je of Elementor deze functie heeft aanstaan:

  • Ga naar het WordPress-dashboard.
  • Navigeer naar ‘Elementor > Instellingen’ en open de tab ‘Prestatie’.
  • Controleer of ‘Geoptimaliseerd afbeeldingen laden’ op ‘Inschakelen’ staat.
  • Vergeet wijzigingen niet op te slaan.

Website_sneller_maken-blog-Lazy_Loading


WordPress en Elementor clean houden

De WordPress en Elementor omgeving kunnen ook veel invloed hebben op de snelheid van je website. Het is dus belangrijk om deze omgeving schoon te houden en ongebruikte plugins, thema’s en scripts die niet gebruikt te verwijderen.


Verwijder niet-gebruikte plugins

WordPress maakt het downloaden en activeren van plugins erg eenvoudig. Dit voordeel heeft echter ook een nadeel, namelijk dat er door deze eenvoud snel een overvloed aan plugins in je WordPress-omgeving kan ontstaan. Naast dat een grote hoeveelheid plugins de snelheid van je website kan beïnvloeden, kleven er ook veiligheidsrisico’s aan ongebruikte plugins. Als deze software niet meer wordt onderhouden en geen beveiligingsupdates ontvangt, bestaat er een kans dat hackers deze verouderde software gebruiken om data te stelen of illegaal in te loggen in je WordPress-omgeving.

Let bij het kiezen van een plugin altijd op:

  • De reviews (doet de plugin wat het belooft?).
  • Of deze compatibel is met jouw versie van WordPress.
  • Wanneer de laatste update is geweest. Als deze plugin een jaar geen update heeft gehad, kun je ervan uitgaan dat de software verouderd is.

Website_sneller_maken-blog-Plugin

Doe daarnaast goed onderzoek naar welke functies je precies nodig hebt in plugins. Er zijn namelijk veel gratis plugins beschikbaar die een specifieke functie bieden, maar soms is er een premium plugin die al deze functies in één oplossing heeft. In dat geval kun je beter kiezen voor één betaalde plugin dan voor tien gratis plugins.

Tip
Een plugin die veel andere plugins kan vervangen, is Admin and Site Enhancements (ASE). Deze is in de basis gratis, maar biedt met de pro-versie veel meer functies. ASE biedt ook verschillende optimalisatieopties, zoals het automatisch verwijderen van oude revisies en ongebruikte afbeeldingen. Dit houdt je WordPress-omgeving schoon en snel.


Gebruik een lichtgewicht thema

Het thema van je WordPress-website kan ook veel invloed hebben op de laadtijd van je website. Sommige thema’s zijn zwaar omdat ze zeer uitgebreid zijn met vele functies die je vaak niet eens nodig hebt. We raden daarom aan om voor een lichtgewicht thema te kiezen die bij voorkeur goed samenwerkt met Elementor. Het thema ‘Hello Elementor’ is bijvoorbeeld ontworpen om snel te laden, met alleen de noodzakelijke functies. Verwijder ook de niet gebruikte thema’s, dit ruimt ook weer op.


Vermijd onnodige externe scripts

Een extern script kan vanaf een andere server iets op jouw website inladen. Zo heeft Elementor automatisch de bibliotheek van Google Fonts ingeladen staan. Het klinkt superhandig dat je al deze fonts kan gebruiken, maar in de praktijk zal je er maar twee of hooguit drie nodig hebben.  Daarom is het aan te raden om dit script uit te zetten.

Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar het WordPress-dashboard
  2. Ga naar ‘Elementor > Instellingen > Geavanceerd’.
  3. Zoek naar ‘Google Fonts’ en zet deze uit ‘Uitschakelen’.


Hoe krijg ik de benodigde lettertypes in Elementor?

Als je het Google Fonts script hebt uitgeschakeld, maar wel een aantal van deze fonts wil gebruiken, dan kan je deze lettertypes op de volgende manier inladen:

  • Ga naar https://fonts.google.com/ en download het gewenste font.
  • In het WordPress-dashboard ga je naar ‘Elementor > Aangepaste lettertypes’.
  • Hier kan je het gedownloade font in slepen en de juiste naam geven.
  • Let erop dat het gewicht (regular, bold, etc) en de stijl (normaal of cursief) matchen met het geüploade font.

Website_sneller_maken-blog-Custom_Fonts


Caching plugin

Zoals vermeld in het hoofdstuk ‘Snelle en betrouwbare hosting’ is caching een belangrijk element bij het sneller maken van je website. Maakt jouw hosting geen gebruik van een cachingtechniek, dan is het raadzaam een caching-plugin te installeren.

Plugins zoals Litespeed (mits de hostingpartij deze manier van caching ondersteunt) of W3 Total Cache zijn gratis, licht en werken erg goed.


Database opschonen

Naast bovenstaande oplossingen kun je ook zelf nog een stapje zetten in het schoonhouden van je database. Verwijder bijvoorbeeld spamreacties, oude revisies en ongebruikte pagina’s en berichtconcepten.


Conclusie

Met deze punten zet je een flinke stap in de goede richting voor het optimaliseren van je WordPress-website. Er zijn nog meer veel technischere oplossingen voor het versnellen van jouw website, maar daar zullen we je niet mee lastigvallen. Wil je dat onze expert met je meekijkt of je op weg helpt? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Foto van Arquin

Arquin

Creative Webdesigner

Neem contact op met onze expert en zie wat we voor jou kunnen betekenen.

Gerelateerde blogs

Klaar voor de stap omhoog?

Wil je meer halen uit je website, webshop en online marketing? Als full service internetbureau bieden wij alles onder één dak aan.